IAmSexualitity is intiem

Avond 12 november 2014 met als thema intimiteit

Een aantal maanden geleden hoorde ik van Jochem over I am sexuality en dat hij dat met onder andere Theo gaat opzetten. Ik kan mij nog herinneren dat ik als het ware een soort seksuele, vitale en enthousiaste energie door mij heen voelde stromen bij deze aankondiging. Ofwel ik resoneerde hiermee. En nu is het begonnen en is het een feit. Ik was aanwezig bij de, ik meen, derde bijeenkomst van woensdag 12 november.

Voor het eerst kom ik in het pand aan de Nes. Jee, wat een bijzondere plek zeg. Een gebouw met verschillende verdiepingen. Elke verdieping heeft een andere functie, een ander gezicht en toch is het een ander geheel.  Ik viel van de ene in de andere verbazing, wat een creatie, wat een rijkdom, weelde, speelsheid, mannelijkheid, finesse. Je kunt er uithangen, vergaderen, logeren, je laten verzorgen, er komt een hamam.. Er is zelfs aandacht voor de dood. Wauw, echt wauw.

Wij waren met een grote groep, ik schat zo 30 of 40 deelnemers in een ruimte, die wat duister of donker is, mysterieus, het gevoel van veiligheid geeft en tegelijkertijd niet wetende welke kant het op gaat, wat er te verwachten is.

Terwijl ik mij laaf aan het vuur in de majestueuze haard, is er een meditatie, waarin je de tijd krijgt om aan te komen in jouw lijf en jezelf aanwezig te laten zijn in het moment.

Er is een deelronde waarin de mensen zich voorstellen en kort iets delen.

Vervolgens is er een serie met verschillende oefeningen, waarbij je meerdere malen uitgenodigd wordt om in oogcontact met een onbekend persoon van de andere sekse op te laten komen wat er als eerste in jou opkomt. En voor de andere persoon geldt hetzelfde. Dit proces laat je een tijdje voortduren, waarin er nog weer wat op komt vanuit een andere laag. Je stelt je open voor jouw binnenwereld. Vervolgens wordt dat door beiden uitgesproken. De opdracht is om hierover eerlijk te zijn. Dus niets geen gesjoemel, opgeleukt, aangedikt, verhuld of verdraaid. Puur zeggen wat er in je op kwam. En luisteren naar wat er in de ander op kwam. Ook bij het luisteren kun je je aandacht voor een deel bij jezelf houden om te voelen, te ervaren, te horen wat de woorden van de ander met jou doen. Deze oefening gaat een aantal keer door met verschillende mensen. Steeds opnieuw ervaren en ontdekken en daarover in waarachtigheid delen.

De volgende oefening gaat een stap verder, je laat ontstaan wat er wil ontstaan, zonder woorden. Een puur contact. Hoe klein, voorzichtig, zacht, vurig, passioneel, stil, verlegen het contact ook is. Dit is het. Je creëert niets, maar dan ook werkelijk niets. De creatie ontstaat vanuit zichzelf. Vanuit het niets.

In het veld is voelbaar wat er gebeurt. Er komen mensen bij elkaar. Openheid, verbinding.. Echt bij elkaar. Strangers into intimacy, zoiets. Mmm. Dat is fijn.

In kleine groepjes doen we een zelfonderzoek over wat intimiteit nu voor jou is. Dat spreek je hardop uit in aanwezigheid van 2 anderen. Het kernwoord werd geschreven in de hand van degene die net in dit thema heeft onderzocht. Prachtig. Zo’n extra ‘anker’.

Vervolgens gaan een aantal mensen midden in de groep vertellen over wat intimiteit is.

Ik zal in het kort vertellen wat er bij mij onder andere gebeurde: “Terwijl ik Theo de woorden hoorde zeggen, blijf voor een deel bij jezelf, verlies je als het ware niet in de ander. Erna viel in het contact met de ander alles af. Geen muur, geen afscheiding, geen gedachte, geen woorden, niet meer een jij of een ik. Alleen dat wat is. Een dans, een vuur werd wakker in het bekken, stroomde omhoog, de ander ook totaal open, de energie ging omhoog. Een beetje zoals deze vuist op deze vuist van het tv programma ome Willem, maar dan heel vloeiend, krachtig en duidelijk aanwezig. Het leek of ik vloog, wij vlogen, of vliegen kwamen in ons, en toch geankerd. Een bijzondere ontmoeting. Waar ik stil van ben. Vanuit het vuur de stilte in gedanst zonder daar zelf aan te pas te komen.

Ik wilde dit graag schrijven, om jou de lezer, nieuwsgierigen – en wat nog niet meer onder ons– door een tipje op te lichten, naakt, open en eerlijk te zijn,  inzage te geven. Wat gebeurt er bij I am Sexuality? Zodat er een klein stukje van het mysterie is onthuld.

Tevens wijs ik erop dat IamSexuality een platform is en mensen uitnodigt om bij te dragen aan dit platform, aan de avonden en de website. Ik zou het mooi vinden als dit zou mogen groeien, zowel in de breedte (aantal mensen) als in de diepte. Door bereidheid diep te gaan, waarin in ieder geval een vaste kern van mensen mij onontbeerlijk lijkt. Samen met nieuwelingen: “vers vlees op de Nes ;-). Even een grapje van mijn ego. Heeft die ook ‘even’ wat te doen..

A.s. woensdag 26 november is er weer een avond met een waanzinnig interessant onderwerp monogamie, polyamorie en onthouding. Ik voel dat het erg speelt in en om mij heen. Ik ga erbij zijn en ik hoop jullie daar te ontmoeten.

Liefs,
Mona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *